Vi er tre i vores forhold

af Ronny Larsson

At et par finder en tredje til sex en gang imellem er ikke usædvanligt. Men at et par, som har været sammen i 13 år, møder en fyr og forelsker sig i ham – og at han også bliver forelsket i dem begge – er nok en smule mere usædvanligt. QX mødte Peter, Markus og Stephan for at tale om deres forhold.

Peter og Markus mødtes for sytten år siden under en udlandsrejse, og det var kærlighed ved første blik. De flyttede sammen efter kort tid, og de seneste par år har de også haft virksomhed sammen. Forholdet har udviklet sig godt, og nogen gange har de haft tilfældige seksuelle oplevelser med en tredje part.

– Men vi søgte ikke aktivt efter en tredje fyr, som skulle kunne være en del af vores forhold. Det var helt tilfældigt, at vi mødte Stephan, fortæller Peter.

Peter mødte Stephan på dating sitet Qruiser.se. De chattede meget i begyndelsen, og efterhånden kom også Markus ind i samtalen. Men det, der begyndte som en lille fræk flirt, blev efterhånden til noget dybere, og Peter og Markus indså, at Stephan var noget særligt. Sammen bestemte de sig for, at han skulle komme til Stockholm i en uge og besøge parret og bo hos dem. Stephan boede dengang i Baltikum, og søgte ind på universiteter i andre lande, men uden held. Stephan vurderede, at han ikke havde noget at tabe ved at tage til Sverige, og så var han blevet interesseret i både Peter og Markus. Siden da har han været sammen med parret.

– Det føltes, som om vi kendte hinanden næsten øjeblikkeligt, og det var allerede efter et par dage helt naturligt, at Stephan skulle blive hos os, fortæller Peter.

– Men føltes det ikke underligt at lukke en tredje part ind i forholdet i mere end bare en enkelt nat?

– Det har altid været Peter og mig, og sådan forbliver det sandsynligvis altid. Jeg stoler på ham, fortæller Markus. – Han er social, og jeg er ikke den, som klynger sig til ham. Selvom vi går i byen sammen, kan vi være hver for sig, men vi går altid hjem sammen. Der har ligesom aldrig været nogen jalousi. Så det faldt os helt naturligt, at Stephan blev en del af det, vi har.

– Jeg tror, at mange gerne ville leve på denne måde, men ikke tør. Så man skaffer en ekstra partner i weekenden, men ikke mere end det, gætter Peter. – Men selvfølgelig, jeg kan godt forstå, at det ikke er helt ukompliceret at leve sådan her, eftersom man må swinge alle tre, og mange synes, at det er vanskeligt nok at leve sammen to.

Jeg elsker både Markus og Stephan og vil være sammen med dem begge. At holde op med at elske den ene af dem er utopisk.

– At det har fungeret så godt i vores tilfælde skyldes, at Peter og jeg er så forskellige som mennesker, og Stephan har egenskaber fra os begge i sig og har derfor styrket vores forhold, mener Markus.

Trioen bor på 56 kvadratmeter med et soveværelse, en stue og et køkken.

– Det fungerer forbavsende godt. Vi synes alle tre, at vi får den plads, vi har brug for, mener Peter. – Men folk, der kommer hjem til os, løfter gerne et øjenbryn over vores enorme seng, som fylder hele soveværelset. Det ser ud som en sex-rede, griner han.

Og her kommer vi ind på det, de fleste sandsynligvis er nysgerrige efter: sexlivet.

– De fleste som hører om tre fyre, som lever sammen, tror nok, at alt handler om sex. Men sådan er det ikke, siger Peter. – I perioder kan der snarere gå lang tid imellem, at vi får noget. Det første år var vi ganske vist næsten altid sammen alle tre, og vi opførte os som kaniner, men så kommer der jo også en naturlig afmatning i sexlivet.

– Men hvordan fungerer sexlivet? Skal alle tre altid være med?

– Nej, slet ikke. Det ville være svært at time, fortæller Markus. – Og to kan være mere trængende end den tredje, og så har de to, som gerne vil, sex sammen. Den tredje sover eller laver noget andet i et andet rum.

– Hvad gør man så, hvis to allerede har haft sex, og den tredje kommer hjem og er liderlig?

– Så har de bare at stille op alligevel, griner Markus. – Men vi taler ikke så meget om det. Det har fungeret fint alligevel. Så vi har ikke ligefrem skemalagt vores sexliv (griner).

– Nej, og hvis to er mere oplagte, så er det naturligt, at de har sex sammen, slår Peter fast.

– Er sex mellem tre bedre end sex mellem to?

– Der er jo mere fleksibilitet, og det skaber flere muligheder, siger Peter.

– Ja, jeg er helt tilfreds, ler Stephan. – Jeg føler altid, at jeg er i centrum…

Stephan har aldrig følt sig udenfor, selvom Peter og Markus var sammen længe før, han kom ind i billedet.

– Jeg fik så megen opmærksomhed, at jeg følte mig meget velkommen, griner Stephan. – Vi deler alt, og jeg føler mig virkelig som en del af det her. Jeg bidrager med min andel, og sådan har det været siden den første dag.

Vi deler alt…

Der er temmelig stor aldersforskel mellem Peter, Markus og Stephan. Peter er 46, Markus er 40 og Stephan er 22 (hvilket overrasker mig, eftersom jeg under hele interviewet havde opfattet ham som betydeligt ældre).

– Men aldersforskellen har ikke haft nogen betydning. Man er jo forskellige, og vi finder ligheder mellem os uanset alder. Jeg vil ikke have, at folk skal tro, at Stephan er en “gold digger”, eller at vi skulle være nogen form for “sugar daddies”. Vi elsker hinanden, og det her er den ægte vare. Men de, der taler grimt om os, er bare jaloux. Det er vel hårdt at se, hvordan man kan være elsket af to personer.

Stephan havde ikke haft noget forhold, inden han mødte Peter og Markus, med undtagelse af nogle tilfældige forbindelser i sit hjemland.

– Jeg var nok lidt skeptisk i begyndelsen, eftersom han nok ikke havde løbet hornene af sig, erkender Markus. – Men ganske snart erkendte jeg, at der var noget mere. Og nu har vi jo været sammen i fire år. Så det her med at løbe hornene af sig varierer jo nok fra person til person.

Fyrenes omgangskreds har taget forholdet ganske positivt, og i dag er det en selvfølgelighed blandt venner og familie, at det er de tre, der kommer til middag og til familietræf. Hverken Peter, Markus eller Stephans familier har dog spurgt direkte til deres forhold. De har forstået, at Stephan bor hos Markus og Peter, og at de er i et forhold.

– Det er vel åbenlyst, at vi er sammen, siger Markus og fortsætter: – Og jeg ville absolut sige det, som det er, hvis nogen spurgte mig direkte. Men det er ikke alt, der skal forklares. Vi lever sådan her, og sådan er det bare.

Alle tre omgås vældigt intensivt og gør næsten alt sammen. De tager på ferie sammen, går ud og spise sammen og så videre.

– Det her er en måde at leve på, og jeg har svært ved at forestille mig, at jeg nogensinde skulle blive træt af det, fortæller Peter. – Jeg elsker både Markus og Stephan, og vil være sammen med dem begge. At holde op med at elske den ene af dem er utopisk. Markus og jeg var på ferie uden Stephan i sidste uge, og det var hårdt. Selvfølgelig havde vi en god ferie, men vi ringede til ham hver dag, og vi savnede ham utroligt meget.

– Ville i anbefale andre at leve sådan her?

– Hvis der ikke var nogen jalousi, så ville jeg, siger Peter. – Men jalousi kan ødelægge meget, så…

Markus fortsætter: – Jeg har hørt om par, som har mødt en tredje, hvor det seksuelle fungerede, men når man så begynder at være sammen udover det, så bliver der altid problemer. To er faldet for hinanden, og så ryger forholdet sig en tur. Vi har været utroligt heldige at møde hinanden.

– Ville I kunne være flere personer i forholdet?

– Det er jo ikke antallet, det handler om, men mere om, at vi elsker hinanden, siger Peter. – Men i praksis tror jeg ikke, at det ville fungere, eftersom der lettere opstår jalousi, hvis to af de fire er lidt mere tiltrukket af hinanden. Vi har prøvet at være fire sammen seksuelt, men det er ikke en måde, vi ønsker at leve på.

– Peter og Markus, tror I at jeres forhold ville have holdt, hvis ikke Stephan var kommet ind i det?

– Ja, da jeg mødte Markus, vidste jeg, at han var min store kærlighed, og det her er jo ikke en beslutning, vi har truffet, fordi vores forhold var i krise, eller at vi var blevet træt af kun at være to. Vi forelskede os i Stephan, og så valgte vi at leve det ud. Der er forskellige måder at danne familie på, og denne måde passede os.

– Og jeg tror ikke, at vi havde haft et forhold på tre, hvis ikke Stephan var kommet ind i billedet, fastslår Markus. – Det er ham eller ingen.

– Det lyder unægtelig som om, I har et problemfrit forhold. Har vi, som ikke lever i sådan et forhold, et mere kompliceret billede af, hvordan det egentlig er?

– Ja, måske. Vi lever jo som et almindeligt par, men vi er bare tre. Vi deler de huslige pligter imellem os, rejser udenlands og omgås vores venner.

– Og vi har været heldige at have fundet hinanden og have skabt et godt forhold, hvor vi alle tre trives og får plads. Det fungerer for os, slutter Markus.

Artiklen blev oprindeligt bragt i det svenske QX, november 2008, og bringes med redaktionens tilladelse.

Oversættelse til dansk: Mikael Boe Larsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: