Pride symboler

Pride symboler – symboler for stolthed. Bøsser har i de sidste årtier brugt en del symboler for dels at kunne skille sig ud fra heteroseksuelle og dels for at udtrykke stolthed. De tre mest kendte symboler er nok en ørenring i højre øre, den lyserøde trekant og regnbueflaget – der i praksis kun består af seks af regnbuens farver.

Lyserød trekantDen lyserøde trekant

Homoseksuelle mænd i tysk konzentrationslejr

Den lyserøde trekant stammer tilbage fra 30’erne, og det er kun de færreste, som stadig forbinder den med dens dystre oprindelse. Da Hitler kom til magten, blev det forbudt homoseksuelle mænd at kysse hinanden, omfavne hinanden og sågar at have homoseksuelle fantasier. Der var dog ingen lov mod lesbiske forhold. Under Anden Verdenskrig blev mange kriminelle i henhold til tysk lov sendt i konzentrationslejre, hvor de skulle bære en farvet trekant, der symboliserede deres forbrydelse. Således skulle politiske fanger bære røde trekanter, almindelige kriminelle en grøn trekant, jøderne to gule trekanter, der tilsammen udgjorde en Davids Stjerne, og bøsserne skulle bære en lyserød trekant. Billedet til højre er fra Sachsenhausen 1938. Farven på trekanten var med til at rangordne fangerne og bøsserne var de laveste på rangstigen – kun overgået af de jødiske bøsser, der bar en gul og en lyserød trekant. Bøsserne led overlast både fra fangevogterne og fra de øvrige fanger. Det vides ikke, hvor mange bøsser, der omkom i lejrene, men der er givetvis tale om tusinder. De overlevende blev dog ikke løsladt, da de allierede vandt krigen. Den tyske lov mod bøsser blev fastholdt helt frem til 1969, hvor de sidste homoseksuelle fanger først blev løsladt – 24 år efter krigens afslutning.

Man har siden genoptaget brugen af den lyserøde trekant til minde om de mange, som blev myrdet, og idag bruges den som symbol for mange organisationer for homoseksuelle. I Danmark er den lyserøde farve på mange måder blevet synonym med homoseksualitet.

RegnbueflagRegnbueflaget

Regnbueflaget indeholder seks farver: rød, orange, gul, grøn, blå og lilla. Oprindeligt blev det designet af Gilbert Baker i 1978 til brug i San Francisco Gay and Lesbian Pride Parade, og da indeholdt det otte farver. Baker fremstillede selv det første flag ved selv at farve stoffet, men da en fabrikant skulle fremstille flaget til paraden det følgende år, viste det sig, at det ikke var muligt at finde den lyserøde farve. Flaget blev derfor fremstillet kun med syv farver. Da man senere på året skulle bruge flaget i en protestmarch, valgte man at fjerne en farve yderligere (indigo) for at kunne dekorere gaden med tre farver på den ene side og tre på den anden. Baker angav selv følgende betydning for de seks resterende farver:

 

Livet

At hele

Solen

Natur

Kunst

Ånd

 

Nogle steder ser man flaget med en ekstra sort stribe forneden. Striben skal minde os om de mange, som er døde af AIDS, og en amerikansk Vietnam veteran, der er døende af AIDS, har foreslået, at når AIDS en dag kan helbredes, skal man klippe de sorte striber af, samle dem og afbrænde dem ved en ceremoni.

Dobbelt mandesymbolDobbelt mandesymbol

Flere og flere steder ser man de to mandesymboler symbolisere homoseksualitet. Symbolet stammer fra grækernes symbol for Mars – krigsguden der også var symbol på maskulinitet – og i halvfjerdserne begyndte bøsserne at koble to mandesymboler sammen. Symbolet bliver sammensat og varierert i en uendelighed til at symbolisere alt fra biseksualitet til transseksualitet.

LæderflagLæderbøssernes flag

Man skulle tro, at det var løgn, men faktisk har læderbøsserne deres eget flag. Læderbøsser er en betegnelse, der oftest omfatter bøsser, der tænder på såvel læder, denim, uniformer, gummi som bondage og sadomasochisme – og ikke kun læder, som man ville forvente. Også bøsser med andre fetisher benytter flaget. Modsat de øvrige flag bliver dette flag også benyttet af heteroseksuelle med tilsvarende fetisher.

Flaget blev skabt af kunstneren Tony DeBlase, og blev brugt første gang den 28. maj 1989 i forbindelse med kåringen af the Chicago Mr. Leather. Flaget ses også ved Mermaid Pride Parade i København.

Bjørneflag (1)Bjørnenes flag

Også bjørnene har deres eget flag. Bjørne er en betegnelse for bøsser, der er og tænder på (gerne store og) behårede mænd. Oftest har mændene mørkt hår, skæg og er kortklippede, og dertil kommer gerne nogle ekstra kilo, så man også har kropsform som en bjørn. Flaget er tegnet af Craig Byrnes fra Washington i 1996, og han kaldte det the International Bear Brotherhood Flag. Du kan læse mere om flaget på Bear Manufacturings hjemmeside.

Bjørneflag (2)Bjørnene har et alternativt flag med skrå striber og et gult poteaftryk. Flaget blev introduceret af en bøssebar for bjørne kaldet Spags i Seattle. Den lyseblå stribe symboliserer himlen, mens den grønne symboliserer jorden. De tre farver i midten (hvid, sort og brun) er farverne på de typer bjørne, der findes (isbjørn, den sorte bjørn og den brune bjørn). Poteaftrykket er gult som solen.

De biseksuelles flag

De biseksuelles flag består kun af tre farver – den lyserøde, der illustrerer det homoseksuelle, den blå, der illustrerer det heteroseksuelle, og striben i midten, der er lilla – altså blandingen af de to farver – og som illustrerer det biseksuelle. Flaget er designet af den biseksuelle Michael Page i 1998 for at øge de biseksuelles synlighed.

Andre symboler

Der er andre symboler end disse, men deres anvendelse og udbredelse ændrer sig med tiden. I begyndelsen af det tyvende århundrede blev det kendte Yin og Yang symbol sat i forbindelse med homoseksuelle, og også det kendte snoede røde bånd, der nu sættes i forbindelse med Stop AIDS kampagnen, har været anvendt som kendetegn for bøsser.

De fleste af de viste symboler stammer fra USA og alle fra perioden siden Stonewall oprøret i 1968. Mange af dem varieres og kombineres for at udtrykke noget bestemt, men symbolet, som anvendes hyppigst i disse år, er uden tvivl regnbueflaget, som du også ser pryde de fleste steder for homoseksuelle i Danmark. Man bliver dog overrasket, hvis man begynder at lede efter symbolet i bybilledet. F.eks. anvendte firmaet Dyrups regnbueflaget som logo indtil for få år siden, og mange andre steder ses regnbueflaget med de seks farver – men dog ikke med helt samme betydning, som vi tillægger det…