Kære forældre ( 9)

Hvad så med HIV og AIDS?

Tidligere spredte AIDS sig hurtigst blandt homoseksuelle og biseksuelle mænd samt stofmisbrugere, der delte nåle. Nu spredes virussen næsten lige så hurtigt blandt heteroseksuelle. Derfor burde ALLE forældre bekymre sig for HIV og AIDS uanset om deres søn er homoseksuel eller heteroseksuel. Du bør sikre dig, at din søn ved hvordan smitten spredes, og hvordan han beskytter sig selv. Besøg f.eks. AIDS Fondets hjemmeside.

At din søn er homoseksuel betyder langt fra, at han før eller siden vil blive HIV positiv. Man kan dog ikke lukke øjnene for, at der er større risiko for smitte ved sex mellem homoseksuelle mænd, men de fleste unge i dag kender til faren, og sikker sex er blevet en selvfølgelighed for de fleste. Som forældre har du dog et ansvar for, at dit barn kender til smitteveje, så du bør sikre dig, at han er bekendt med f.eks. AIDS Fondet (se deres hjemmeside).

Der smittes stadig cirka 150 mænd i Danmark hvert år, og det er 150 for mange. Statens Serum Institut regner med, at der i dag lever omkring 6.200 mennesker med hiv i Danmark. Omkring 600 af de smittede kender ikke deres hiv-status (ved ikke at de er smittede), og det er disse, der indebærer den største fare for at sprede virussen, idet en smittet person i behandling reelt ikke er smitsom. Da behandlingen i dag er så effektiv, at de færreste HIV positive udvikler AIDS, er det kun de, som ikke lader sig teste, og som har været HIV positive i en årrække, som udvikler AIDS.

Her er en hurtig opsummering af, hvad du og i særdeleshed din søn bør vide om HIV:

  • Hiv er et virus, der angriber immunforsvaret hos den, der bliver smittet.
  • Hiv smitter gennem blod, sædvæske og forsperm.
  • Hiv skal direkte ind i blodbanen, for at der kan ske overførsel af smitte. Det kan f.eks. ske ved at dyrke sex uden kondom, men kun hvis man har rifter eller sår, hvor smitten kan komme ind i blodbanen.
  • Hiv smitter ikke ved almindelig social kontakt, kys, kram og knus samt ved at dele toilet eller drikke af samme kop, og hiv kan ikke overføres af insekter.
  • Den medicinske udvikling er gået hurtigt, og mennesker med hiv kan i dag leve lige så længe som alle andre – og uden bivirkninger af medicinen. Den største risiko er altså, at man ikke opdager i tide, at man er smittet.
  • Det er nemt og gratis at få foretaget en Hiv test, og hellere få foretaget en test for meget, end en test for lidt. Hos AIDS Fondets Checkpoint i København, Aarhus og Odense, kan man blive testet helt anonymt.

Endelig kan du hjælpe din søn til at kende “De 10 sikker sex bud“.

Læs meget mere på AIDS Fondets hjemmeside.

Læs videre: Er der specielle love, der kun gælder for homoseksuelle?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: