Kære forældre ( 5)

Hvorfor er min søn homoseksuel?

Forældre stiller næsten altid sig selv det spørgsmål af flere årsager: de sørger over at have mistet forståelsen af deres barn, de frygter, at de har gjort noget forkert, de frygter, at sønnen er blevet forført, eller de overvejer, om det kan være noget genetisk.

Nogle forældre reagerer med chok, vantro og vrede over nyheden. En reaktion kan være at tænke “Hvordan kunne han gøre det mod mig?”. Det er ikke en rationel reaktion, men derimod en menneskelig reaktion på smerte.

Man kan sammenligne reaktionen med sorg – her sørger du over at have mistet forståelsen af din søn. Efterhånden som du arbejder dig ud af denne følelse, vil du forstå, at det eneste, din søn “har gjort imod dig”, er at have tillid til, at Jeres forhold kunne vokse sig stærkere og tættere ved, at du kender hans seksuelle identitet.

Du kan måske frygte, at din søn er blevet forført af en bøsse. Det er en ikke ualmindelig misforståelse, at bøsser “rekrutterer” drenge. Sandheden er, at ingen gjorde din søn til bøsse. Han har temmelig sikkert længe vidst, at han var anderledes – der er ikke nogen, der kan have påvirket din søn til at komme til den forståelse.

Nogle forældre tror, at det er deres opdragelse eller noget i barnets opvækst, der kunne have været anderledes, der er årsag til sønnens homoseksualitet. I mange år har psykologien arbejdet med teorien om forskellige forældre typer – den stærke moder, den svage fader – eller manglen på mandlige forbilleder. Disse teorier bliver nu generelt afvist af psykologerne, men myten lever videre.

Bøsser kommer fra alle typer familier. Nogle har dominerende mødre, mens andre har dominerende fædre. Nogen er enebørn, andre har yngre eller ældre søskende. Nogen har homoseksuelle søskende, andre har ikke. Nogen er skilsmissebørn, andre er ikke. Mange kommer fra det, man kan kalde “mønster-familier”.

Da jeg hørte, at min søn er bøsse, var det første jeg tænkte: ‘Hvordan kan jeg omvende ham?’

Mange forældre tror, at homoseksualitet skyldes noget genetisk eller biologisk. Der er noget forskning, der peger i den retning, og der er undersøgelser, der afviser påstanden, men der er ingen sikre konklusioner – forskningen har ikke kunnet finde en årsag til homoseksualitet. Jeg opfordrer dig i stedet til at overveje, hvorfor det er vigtigt for dig at finde en årsag?

Afhænger din støtte og din kærlighed til din søn af muligheden for at finde en årsag? Beder vi heteroseksuelle om at retfærdiggøre deres seksualitet på denne måde? Husk på, at der er homoseksuelle i alle kulturer, religioner, nationaliteter og racer. Derfor er der meget stor forskel på homoseksuelle og de har fundet deres seksuelle identitet på mange forskellige måder. Selvom vi er nysgerrige efter at finde årsager, så har det ingen reel betydning, hvorfor din søn er homoseksuel, og det har ingen betydning for din støtte og din kærlighed.

Læs videre: Hvorfor er jeg utryg overfor hans seksualitet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: