Kære forældre ( 1)

Hvad gør man, når man får at vide, at ens søn er bøsse?

Hvis du er som så mange andre forældre, er din første reaktion “Hvordan vil jeg nogensinde kunne klare det?” De færreste forældre er parate til ordene “Mor, far, jeg er bøsse.”

Du skal vide, at du ikke er alene. Mange tusinde har gennemlevet nøjagtigt det samme, som du gør nu. Ifølge statistikken er cirka hver tiende dansker homo- eller biseksuel. Det medfører, at der i næsten hver fjerde familie er et nærtstående familiemedlem, der er homo- eller biseksuel. Det betyder, at der er mange at tale med, og det hjælper at tale om det.

Selvom det kan føles som om, du har mistet din søn, så har du absolut ikke. Din søn er nøjagtigt den samme som før.

Mikael, spring-ud.dk

Noget andet du skal vide er, at hvis du ønsker det, så kan du komme ud af denne fase med et betydeligt stærkere og tættere forhold til din søn, end du nogensinde før har haft. Sådan har det været for de fleste forældre – men vejen dertil er ikke altid let.

Enkelte forældre har været i stand til at tage nyheden med oprejst pande, men de fleste gennemgår en proces, der ligner sorg, med både chok, vantro, vrede, skyldfølelse og følelsen af at have mistet. Så hvis dette er de følelser, du gennemgår nu, så er det forståeligt – taget vores samfunds holdning til bøsser i betragtning.

Døm aldrig dig selv for det du føler. Men i og med at du elsker din søn, så skylder du ham – og dig selv ikke mindst – at forsøge at acceptere, forstå og støtte.

Du har ikke mistet din søn, selvom det kan føles sådan. Han er den samme, som han var tidligere. Det eneste du har mistet, er det billede du havde af din søn og den forståelse, du troede du havde af ham. Det tab kan være hårdt, men billedet kan blive erstattet af en ny og klarere forståelse af din søn.

Glem dine fordomme, glem dine erfaringer med de (sandsynligvis) få bøsser, du har mødt i dit liv, og glem de billeder af de flamboyante bøsser, du har set på TV eller i ugebladene. Det billede passer ikke på mig, og det passer ikke på 99,9 % af alle andre bøsser i denne verden.

Mikael, spring-ud.dk, fra artiklen “Bøsse er da et skældsord?

Hvis din søn er meget ung, er det meget vigtigt for ham, at I opnår en gensidig forståelse. Unge homoseksuelle, der ikke opnår accept hos deres forældre, har en betydeligt større risiko for at komme ud i misbrug og selvmordsforsøg. Nogle drenge “beskytter” sig selv ved at holde så stor afstand til sine forældre som muligt. Hvis din søn frivilligt fortalte dig sandheden, er I måske allerede halvvejs igennem det. Din søns beslutning om at være ærlig og åben overfor dig krævede en hel del mod, og det beviser hans kærlighed og hans tillid til dig. Nu er det op til dig at gengælde din søns mod, tillid og kærlighed.

Læs videre: Er min søn nu forandret?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: