Mathias, 13 år, fra Fyn

I november 2011 skrev Mathias fra Fyn til mig:

Jeg vil gerne være “profil” på din side, men da jeg kun er sprunget ud for mine forældre og seks af mine venner, ved jeg ikke om det er en god idé? Jeg er 13 og vil meget gerne støtte andre på min alder.
Mkh: Mathias.

Jeg får flere og flere mails fra helt unge drenge – helt ned til 12 år – som er helt sikre på, at de er bøsser, men som slet ikke er klar til at springe ud, så jeg ville meget gerne bringe Mathias’ spring-ud-historie. Jeg kunne naturligvis sagtens forstå hans bekymring i forhold til, at han ikke er sprunget ud for så mange endnu, så derfor valgte vi et foto, hvor han ikke er så let genkendelig. Mathias og jeg blev enige om at lave et mail-interview, og her kan du læse lidt om Mathias og om hans historie.

Mathias går i syvende klasse, og holder af at læse, skrive historier, male, tegne og shoppe, og så drømmer han om at blive korrespondent. Ud over at dyrke sine kreative evner, går han også til badminton en gang om ugen.

Jeg vil bare kunne være mig selv.

Allerede for flere år siden, blev Mathias klar over, at han var interesseret i andre drenge:

Hvornår og hvordan fik du først mistanke om, at du er bøsse?

Da jeg var 9-10 år, faldt jeg for en af mine venner… Kendte ham igennem skolen, men jeg fortalte ham det aldrig. Jeg faldt nok primært for hans udstråling. Han var altid i godt humør, og så var han faktisk temmelig pæn :-D.

Hvad følte du ved det? Var der noget, du var bange for i forhold til det at være bøsse?

Jeg ville i starten ikke ende som min onkel, som også er bøsse, da jeg synes han var sær… Men i dag er han et af mine store idoler, og jeg vil gerne ende som ham på visse punkter. Det jeg dengang fandt sært, var nok hans stemme. Han snakker meget feminint, hvilket jeg stadig ikke kan finde en forklaring på :-D.

På hvilke områder synes du selv, at du er anderledes end dine kammerater?

Jeg er langt mere feminin og opsat på mit udseende. Desuden er jeg langt mere ‘heldig’ iblandt pigerne. Sært at klassens eneste bøsse skal tiltrække alle pigerne… *At le*

Har du planer om at springe ud overfor din klasse, og hvordan tror du, at de vil reagere?

Jeg frygter selvfølgelig det værste, men jeg har venner og veninder i klassen til at støtte mig. Deres meninger betyder heller ikke rigtigt noget. Så længe jeg har venner, kan de rende og hoppe, ka’ de! 😀

Hvorfor vil du gerne springe ud i så ung en alder?

Fordi jeg ikke kan lide at skulle ‘gemme’ mit indre for alle mine venner og familie… Jeg vil bare kunne være mig selv. Jeg vil gerne kunne tage en ring, halskæde eller andet på uden at føle mig ‘udenfor’ og ‘sær’. Jeg vil også gerne kunne færdes på gaden med en kæreste (når den tid kommer) uden at skulle frygte de ‘onde blikke’.

Tror du, at du vil møde problemer igennem din skoletid på grund af, at du er bøsse?

Problemer? Ork ja! Men jeg har altid været god til at argumentere og holde folk på afstand, så det bliver nok minimalt.

Hvordan sprang du ud overfor din familie?

Jeg er endnu ikke sprunget ud overfor alle, men det hele startede, da jeg sad og chattede med min bedste veninde. Jeg var temmelig trist, så hun spurgte, hvad der dog var galt. Jeg fortalte hende om min seksualitet og hun svarede: “Okay? Og? Det er da bare dejligt?” Efter samtalen kunne jeg ikke vente mere. Jeg sendte en SMS til min far, som var på arbejde, og han svarede: “Helt OK, skat”. Dagen efter – på hendes fødselsdag – fik min mor det at vide. Hendes eneste kommentar var: “Det har jeg vidst, siden du var 5”. Dette lettede mig, så jeg fik modet til at begynde at fortælle de nære venner om det. Alle har indtil videre taget det pænt. Har nu fortalt i alt syv det. Min plan er nu bare at få det overstået, men jeg kan ikke finde de rette tidspunkter.

Hvor jeg før ikke engang turde tage et armbånd på, er jeg nu ved at købe ringe…

Har din mor fortalt, hvorfor hun har vidst, at du var bøsse siden du var 5?

Jeg har aldrig spurgt hende, men jeg gætter på, at hun bare kender sin søn godt.

Hvad har det betydet for dig, at dine forældre har været så forstående?

Det giver mig mere selvtillid. Hvor jeg før ikke engang turde tage et armbånd på, er jeg nu ved at købe ringe o.O.

Hvordan håber du, din fremtid vil se ud?

Jeg håber på en fremtid med et fast parforhold og et godt job. Det kunne nu også være fedt, hvis verden var mere åben for forandringer.

Lad mig slutte af med at takke Mathias for at ville fortælle om sig selv, og forhåbentlig hjælpe andre jævnaldrende med at turde tage springet og ikke vente for længe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: